Daarom zijn tomaten gezond

Samenvatting Artikel

Tomaten zijn een van de populairste groente. Ze zijn afkomstig uit Zuid-Amerika maar je vindt ze tegenwoordig over de hele wereld. Tomaten zijn een gezonde toevoeging aan elke maaltijd en worden op diverse manieren bereid. Het kan in een salade rauw worden gegeten, gepureerd door een soep of gegrild als bijgerecht. In dit artikel lees je alles over waarom tomaten gezond zijn.

Wat zijn de voordelen van tomaten?

Het eten van tomaten brengt veel voordelen met zich mee, doordat ze zeer rijk zijn aan gezonde voedingsstoffen. Tomaten bevatten een hoge dosis aan vitamine C. Dit versterkt het immuunsysteem, het beschermt de huid en helpt bij het verlagen van het risico op hart- en vaatziekten. Daarnaast is het rijk aan lycopeen, een stof met kanker bestrijdende eigenschappen en bevat het kalium, dat helpt bij het reguleren van de bloeddruk. 

Voor welke lichaamsdelen is gezond?

Tomaten zijn voor veel lichaamsdelen erg gezond. Ten eerste zijn tomaten gezond voor de huid door de aanwezige vitamine C en lycopeen. Daarnaast worden de ogen beschermd tegen schade door blauw licht en veroudering met behulp van luteïne en zeaxanthine. Ook bevatten tomaten choline, een stof die de lever beschermt tegen schade en helpt bij het afbreken van vet. Door de vele gezonde voedingsstoffen en het lage aantal calorieën zijn tomaten eigenlijk voor het hele lichaam een gezonde keuze. 

Wat is de voedingswaarde van tomaten?

Een portie van 150 gram tomaten bevat ongeveer:

  • 22 calorieën
  • 0,5 gram vetten
  • 4 gram koolhydraten
  • 1 gram eiwit
  • 2 gram vezels 

Wat zijn gezonde recepten met tomaat?

Er zijn veel gezonde recepten die je maakt met tomaten. Door de verschillende bereidingswijzen zijn er veel variaties mogelijk. Tomaten eet je bijvoorbeeld rauw, maar ook gestoomd, gebakken, gegrild en gepureerd. Dit zijn een paar voorbeelden van de vele gezonde recepten die je met tomaten kan maken. Maar er is natuurlijk nog veel meer mogelijk. Wees creatief en varieer met de verschillende smaken en ingrediënten!

Tomatensalsa als dipsaus

Een snel recept om te maken is een tomatensalsa. Met klein gesneden stukjes tomaat, een uitje en verse kruiden maak je eenvoudig een lekkere en gezonde tomatensalsa.

Gevulde tomaat met rijst en groente

Een ander gezond recept zijn gevulde tomaten. Deze kan je vullen met verschillende groentes, zoals spanazie en paprika. Maar ook rijst of feta zijn een goede keus.

Pastasaus met verse tomaten

Het is gelukkig erg gemakkelijk om zelf een pastasaus maken met verse tomaten. Het enige wat je nodig hebt zijn smaakvolle tomaten en Italiaanse kruiden!

Het eten van tomaten is dus erg gezond. Het brengt veel voordelen met zich mee door de diverse gezonde voedingsstoffen die het bevat, waaronder vitamine C en lycopeen. Ook bevatten tomaten weinig calorieën, waardoor het voor mensen met een gezonde levensstijl een perfecte keuze is. Er zijn veel gezonde recepten te bereiden met tomaten, waaronder een tomatensalsa, gevulde tomaten en verse pastasaus.

Meer artikelen