Tomatensalsa

Samenvatting Artikel

Zin in een lekkere dipsaus? Dan ben je hier op de goede plek. Tomatensalsa is een van de populairste sauzen ter wereld. Het wordt vaak gebruikt in traditionele mexicaanse gerechten, maar het wordt ook zeker gebruikt als saus over groenten heen of als dip voor chips. In dit artikel lees je alles over tomatensalsa.

Hier komt het vandaan

Tomatensalsa komt oorspronkelijk uit mexico. Het wordt dan ook vaak in de mexicaanse keuken gebruikt. Het is ontstaan in de vroegere azteekse keuken, waar de azteken fruit, groenten en specerijen met elkaar mengde om verschillende sausen te creëren. Toen de spaanse veroveraars zich in dat gebied settelde hebben zij nieuwe ingrediënten geïntroduceerd. Namelijk de chilipeper en knoflook. Voeg dit aan de salsa toe en je hebt de salsa als hoe we hem nu kennen.

Dit heb je nodig voor 1 portie

  • 4 grote tomaten
  • 1/2 ui in blokjes gesneden
  • 2 teentjes knoflook
  • 1/2 chilipeper in stukjes gesneden 
  • 1/4 kopje vers gehakte koriander
  • 2 theelepels vers geperste limoensap
  • 1/2 theelepel zout

Je maakt het zo

  • Begin met het bereiden van de tomaten. Verwijder de kroontjes en snij de tomaten in kleine stukjes. Leg ze in een grote kom.
  • Voeg de ui, knoflook, chilipepers en koriander toe aan de tomaten. Roer het mengsel goed door.
  • Voeg het limoensap en het zout toe aan de salsa. Roer het mengsel opnieuw door.
  • Laat de salsa ongeveer 30 minuten rusten, zodat de smaken kunnen mengen.
  • Proef de salsa en voeg extra zout of limoensap toe naar smaak.
  • Zet de salsa in de koelkast totdat je klaar bent om het te serveren. Het is het beste om de salsa niet langer dan twee dagen te bewaren in de koelkast.

Serveertips

Om je nog wat inspiratie te geven waar salsa allemaal lekker op is hier nog wat tips.

  • Serveer de salsa met tortillachips als dip.
  • Gebruik de salsa als topping voor tacos, burritos of gegrilde gerechten.
  • Voeg de salsa toe aan gebakken eieren voor een Mexicaans ontbijt.
  • Serveer de salsa in een leuk bakje en voeg bovenop nog wat losse koriander of peterselie toe.

Tomatensalsa is dus echt een veelzijdige saus, die je gemakkelijk maakt en een goede aanvulling is op veel gerechten. De saus bevat ook nog eens weinig calorieën en is rijk aan mineralen en vitamines. Hoe ga jij hem serveren?