Het verschil tussen vlees- en trostomaten

Samenvatting Artikel

Tomaten zijn een van de meest populaire en veelzijdige groenten ter wereld. Ze bestaan in veel verschillende soorten, waarodner vlees- en trostomaten. Als je op zoek bent naar de perfecte tomaat voor je gerecht, dan heb je de keuze uit verschillende soorten. Twee populaire soorten zijn vleestomaten en trostomaten. Maar wat zijn nou eigenlijk de verschillen? Je leest het allemaal hier.

De oorsprong van de tomaten

De trostomaat

De trostomaat werd ontdekt in de 19e eeuw door de Franse botanicus Pierre-Marie Auguste Bouchard en is nu ongeveer 200 jaar oud. Deze tomaat is een hybride tomatensoort, die is ontstaan uit een kruising tussen de Lycopersicon en de esculentum pimpinellifolium. Deze twee tomatensoorten zijn beide afkomstig uit Zuid-Amerika. Tegenwoordig wordt de trostomaat wereldwijd geteeld en gegeten. 

De vleestomaat

De vleestomaat wordt al sinds de 16e eeuw geteeld en is nu ongeveer 500 jaar oud.  De vleestomaat staat ook wel bekend als de manzanita of Mexicaanse trostomaat. De vleestomaat is afkomstig uit Midden-Amerika, maar tegenwoordig wordt ook deze tomaat wereldwijd geteeld.   

De smaak van de tomaten

De trostomaat

De trostomaat heeft een zoet, sappige en milde zure smaak. Het vruchtvlees is romig, wat zorgt voor een stevige maar ook sappige structuur wanneer je deze eet. De trostomaat is heerlijk om te eten, ook kun je er allerlei gerechten mee maken. Als je houdt van zoet zure smaken dan vind je de trostomaten zeker lekker. 

De vleestomaat

De vleestomaat is ook erg sappig en heeft een milde zoete smaak. Het vruchtvlees is sappig, stevig en vlezig. Dit komt doordat vleestomaten minder sap en zaadjes bevatten dan andere tomaten. De vleestomaat kun je ook lekker eten of gebruiken voor jou gerechten. Als jij houdt van sappig en zoet is de vleestomaat perfect voor jou.

De voedingswaarde van de tomaten

Zowel de trostomaat als de Vleestomaat bevatten beide een hoog gehalte aan voedingsstoffen. Beide tomaten bevatten vitamine A, vitamine B, vitamine C, kalium, magnesium en antioxidanten. Beide tomaten bevatten weinig calorieën, wat ze een gezonde snack maken. Toch zijn er ook verschillen. De trostomaat bevat meer vitamine A en C, en heeft iets meer vezels dan de vleestomaat. De trostomaat is op het gebied van de voedingswaarde hierin de winnaar.

Deze gerechten maak je met deze tomaten

De trostomaat

Er zijn veel gerechten die gemaakt worden met de trostomaat, hieronder staan enkele voorbeelden:

  • Caprese Salade: dit is een traditionele Italiaanse salade, die bestaat uit trostomaten, basilicum en mozzarella.
  • Gazpacho: dit is een koude Spaanse gemaakt van trostomaten, azijn, knoflook, olijfolie, paprika’s, uien en kruiden
  • Trostomatensaus: dit is een saus gemaakt van trostomaten, knoflook, kruiden, olijfolie, uien en nog wat andere ingrediënten. 

De vleestomaat

Met de vleestomaat heb je ook keuze uit diverse gerechten, hieronder staan enkele voorbeelden:

  • Ratatouille: dit is een klassieke Franse stoofschotel met vleestomaten, aubergine, courgette, paprika’s, knoflook, uien en kruiden. 
  • Spaghetti Bolognese: spaghetti met vleestomaten, gehakt, uien, knoflook en kruiden
  • Taco’s: dit Mexicaanse gerecht bestaat uit vleestomaten, kaas, koriander, uien en andere ingrediënten.   

Er zijn natuurlijk nog veel meer gerechten die je kunt maken met deze gerechten. Daarnaast is het ook mogelijk de tomaten te bakken of juist grillen. 

De vleestomaat en trostomaten verschillen erg van elkaar. De vleestomaat is wat groter en heeft een sappig en zoet smaak, terwijl de trostomaat wat kleiner is en een zoete maar ook zure smaak heeft. Beide tomaten zitten vol met vitamines en zijn een gezonde snack, maar de trostomaat is net iets gezonder omdat het meer vitamines bevat. Met deze tomaten kun je genoeg recepten maken, dus ze verdienen beide zeker een plekje in jouw keuken. 

Meer artikelen