Zo bewaar je tomaten

Samenvatting Artikel

Een veel gebruikte en populaire groente in onze keuken is de tomaat. Of we ze nu in pasta’s, salades of sauzen gebruiken, het is belangrijk om te weten hoe je ze het beste kunt bewaren, zodat ze hun smaak en versheid behouden. Want iedereen kent het wel, je gaat een lekkere pasta koken maar dan zijn de tomaten rot. Super balen natuurlijk. Gelukkig zijn er eenvoudige tips om te zorgen dat je tomaten extra lang vers blijven!

Bewaar ze op kamertemperatuur

De belangrijkste tip; bewaar tomaten op kamertemperatuur. Dit is de beste manier om de smaak en hun versheid te behouden. Het bewaren van tomaten in de koelkast is geen goed idee, dit komt doordat de kou de textuur en smaak van de tomaat aantast. Ook is het handig om tomaten op een donkere plek te bewaren, zodat ze minder snel rijpen.

Vleestomaten

Voorkom beschadigingen 

Zorg goed voor je tomaten! Beschadigde tomaten gaan namelijk veel sneller rotten. De schimmel kan zich makkelijk verplaatsen door de beschadigde plek. Hierdoor is hij minder lang houdbaar. Door schimmelgroei kan de textuur van de tomaat veranderen. Dus kijk vooral goed uit bij het verplaatsen of verpakken van je tomaten.

Bewaar ze uit de buurt van fruit 

Ook het bewaren van tomaten samen met fruit, zoals peren of bananen, zorgt voor het versnellen van het rottingsproces. Houd ze dus goed gescheiden. Fruit geeft ethyleen af, een gas dat door veel fruitsoorten wordt geproduceerd, waaronder appels, bananen, peren en mango’s. Ethyleen bevordert de rijping van fruit, waardoor het sneller verouderd en beschadigd raakt.

Gebruik ze op tijd

Tomaten zijn op zijn verst als je ze binnen enkele dagen na aankoop op eet. Wil je tomaten nou echt langer bewaren, overweeg dan om ze te conserveren in bijvoorbeeld azijn of olie. Het is ook een idee om de tomaten in te vriezen, dan heb je voor elk moment en lekkere verse tomaat. Inspecteer regelmatig je tomaten om te voorkomen dat er schimmels of rotte plekken op komen te zitten.

Sorteren

Het sorteren van tomaten is een goede manier om ervoor te zorgen dat je de oudste tomaten eerst gebruikt. Je sorteert ze op basis van rijpheid, dan vermijd je dat je tomaten snel en op hetzelfde moment rotten.

Nu weet jij hoe je de smaak en versheid van tomaten behoud en genieten van deze heerlijke groenten in je favoriete gerecht. Welke tip ga jij als eerste gebruiken? 

Meer artikelen