Zo kweek je tomaten thuis

Samenvatting Artikel

Wat is nou leuker dan je favoriete groenten uit eigen tuin eten? Thuis kweken is een leuke en handige manier om altijd verse tomaten in huis te hebben. Je hoeft helemaal geen ervaren tuinier te zijn om succesvolle tomaten te kweken in je tuin of op je balkon. Met de juiste aanpak heb je binnen no time een voorraad tomaten, die je kan gebruiken voor de lekkerste recepten. Lees hier alles wat je moet weten over het thuis kweken van tomaten.

1. Kies de juiste tomatensoort 

Het is erg belangrijk om voor jouw tuin of balkon de juiste soort tomaat te kiezen. Er zijn veel verschillende tomatensoorten beschikbaar, maar niet elke tomaat is bruikbaar voor jouw specifieke klimaat en ruimte. Sommige soorten zijn beter geschikt voor koudere omgevingen, terwijl andere soorten juist beter geschikt zijn voor warme klimaten. Hieronder een aantal veel voorkomende tomatensoorten voor de thuiskweek:

  • Rode tomaten: Dit zijn de meest voorkomende tomaten die je altijd in de supermarkt vind. Ze zijn zacht en sappig, en hebben een zoete smaak.
  • Cherrytomaten: Deze kleine tomaten zijn zoet en kan je voor bijna alles gebruiken.
  • San Marzano tomaten: Deze Italiaanse tomatensoort is bekend om zijn dikke vruchtvlees en rijke smaak. Ze worden vaak gebruikt voor sauzen en passata.
  • Kumato tomaten: Dit tomatensoort heeft een complexe smaak, die tussen zoet en zuur in ligt.
  • Roma tomaten: Deze vleestomaten zijn bekend om hun dikke vruchtvlees en zijn geschikt voor sauzen en pasta’s.
  • Beefsteak tomaten: Dit zijn grote tomaten met dik vruchtvlees en een volle smaak. Je kan ze goed gebruiken op broodjes en in salades.
  • Grape tomaten: Deze kleine, druif-achtige tomaten zijn sappig en zoet. De perfecte snack!

Onderzoek vooral goed welke soort het beste bij jouw klimaat en omgeving past.

2. Kies de juiste locatie 

Een belangrijke factor voor een tomaat om te groeien is zonlicht. Zorg ervoor dat ze op een plek staan dat voldoende zonlicht krijgt. Tomatenplanten hebben minimaal 6-8 uur direct zonlicht nodig. Zet ze dus ergens bij een raam. Verder is het belangrijk dat er genoeg ventilatie en ruimte is tussen de planten om de luchtcirculatie te bevorderen. Geef elke plant ongeveer 60 cm ruimte tussen de andere planten en rijen.

3. Zorg voor de juiste grond 

In rijke en goed doorlatende grond groeien tomaten het beste. Als de grond niet goed doorlatend is blijven er laagjes water in de pot liggen, hierdoor verdrinkt de plant. Voeg organisch materiaal, rottend blad of compost toe om de grond rijker te maken. Dit maakt het makkelijker voor de wortels van de plant om de benodigde voedingsstoffen op te nemen.

De beste grond kiezen voor tomaten

4. Bemest regelmatig

Gebruik een tomatenmest (bestaande uit stikstof, fosfor en kalium) die van een goede kwaliteit is en bemest de tomaten hier regelmatig mee in de groeifase. Tomaten hebben net zoals mensen namelijk voedingstoffen nodig om te groeien en bloeien. Je kan de tomatenplant dan ook verpotten in een grotere pot met nieuwe mest. Hierdoor stijgt de kwaliteit van de tomaten.

5. Geef voldoende water

Zorg dat de grond vochtig blijft, maar voorkom overmatig water geven. Hierdoor gaan de wortels rotten of krijgen ze plantenziektes. Water is erg belangrijk voor tomaten, hierdoor blijven ze gezond en groeien ze harder. De plant heeft ongeveer 3 ml water nodig per week. Dit hangt wel af van het soort klimaat waarin ze staan. Merk je dat hij snel uitdroogt? Voeg dan wat extra water toe. Schenk het water direct in de grond en vermijd de bladeren en stengels, als je hier op schenkt vergroot je de kans op schimmels.

Met deze aanpak is het eenvoudig en succesvol om je eigen tomaten te kweken. Ze zullen zeker leuk en kleurrijk staan in je tuin of balkon. Een ander voordeel is dat je nu zeker weet dat de tomaten zijn gekweekt zonder pesticiden en ongezonde stoffen, extra genieten dus! Veel succes met het kweken van je eigen tomaten.

Ben je benieuwd hoe je de tomaten bewaard? Lees dan vooral ons artikel: zo bewaar je tomaten

Meer artikelen